Dom zdravlja "Rama" potpisao ugovor za projekt promocije zdravlja i prevencije bolesti i ovisnosti HNŽ 

+387 36 770 303

Dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK  i direktori zdravstvenih ustanova, čiji su projekti odabrani putem Javnog poziva, danas su potpisali Ugovore o dodjeli i načinu utroška finansijskih sredstava za odabrane projekte promocije zdravlja i  prevencije bolesti i ovisnosti ukupne vrijednosti 55.000 KM.

Kako je istaknuto, potpisivanjem ugovora bit će finansirani ili sufinansirani projekti koji se odnose na edukaciju u službi promocije zaštite za zdravlje i humani razvoj mladih, identifikaciju razvojnih poteškoća i poremećaja kod djece i ranu intervenciju, važnost cijepljenja, te promociju zdravlja i zdravih stilova života.

Realizacija projekata bit će ostvarena u saradnji s predškolskim i prosvjetnim ustanovama u HNK i uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Na poseban način istaknut je projekat čiji je nositelj Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, koji će biti implementiran na području cijelog Kantona, s ciljem ranog prepoznavanja ovisnosti o drogama kod djece.

„Uvjereni smo u to kako će ovi projekti biti značajan iskorak u prevenciji bolesti i promociji  zdravlja i doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja, a za rezultat imati manji broj kroničnih nezaraznih oboljenja, te samim time izravno utjecati na racionalizaciju troškova zdravstvene zaštite“,  istaknuo je ministar Opsenica.

Inače, za ove namjene u Budžetu HNK izdvojeno je ukupno 100.000,00 KM, te će za preostala sredstva biti raspisan novi konkurs i to, u skladu sa Zaključkom Skupštine HNK, isključivo za projekte prevencije malignih i kardiovaskularnih oboljenja.

Povezane fotografije